yellowheader 1900

YkpaiHa

In zuidoost Europa is dit jaar sedert 24 februari een ernstige crisis gaande die zelfs ons ( tot op heden) in geringe mate raakt. De recente ontstaansgeschiedenis van Oekraine toont helaas een vrij continu zegelsoktober 001 SharpenAI Focusbeeld van oorlogsgeweld en “schurend “conflict met voornamelijk grote buur Rusland. Hieronder volgt een poging om een schets te geven vanaf de beginperiode in de twintigste eeuw.
Tijdens de Russische revolutie ,die vanaf februari 1917 begon ,ontstond voor het eerst het zelfstandige land :de Oekraiense Volksrepubliek. De eerst federatieve betrekkingen met Rusland begonnen 22 januari 1918. Maar spoedig daarna werd de regering niet erkend door de Russische Voorlopige Regering. De eerste postzegels verschenen juli 1918.

 

 

zegelsoktober 002 SharpenAI FocusOp 4 januari 1919 volgde een kortdurende vereniging met Oekraiense gebieden die zich op 31 oktober 1918 hadden afgescheiden van de , eerste wereldoorlog verliezende, Oostenrijk - Hongaarse monarchie. Deze West Oekraiense Volksrepubliek hield al op te bestaan halverwege 1919 Eerst werd door Roemenié in november 1918 een deel bezet. Vervolgens veroverden de bolsjewieken tijdens de Russische burgeroorlog Kiev. De bolsjewieken vielen enthousiast Polen binnen om het communisme westwaarts Europa in te voeren. zegelsoktober 003 SharpenAI FocusTijdens deze Pools Russische oorlog volgde na een verpletterende nederlaag bij de slag bij Warschau de vrede van Riga in 1921. Daarbij moest de rest van West Oekraine
aan Polen worden afgestaan. Oekraine bleef echter onder controle van de communisten en heette voortaan de Oekraiense socialistische sovjetrepubliek.

 

Tot 1992 heeft er een regering in ballingschap bestaan...Door de uitputtende oorlogen in de regio volgde hongersnood waarvoor in april 1923 een serie toeslagzegels werd uitgegeven.

zegelsoktober 004 SharpenAI FocusStalins genocide middels verhongering in 1932 -'33 bleek later de zegelsoktober 006 SharpenAI Focusovertreffende trap van hongersnood. Mogelijk uitgevoerd om, in het kader van landbouw collectivisme, de Oekraiense boeren te dwingen hun oogst af te staan, maar net zo goed mogelijk de politieke wens van het Kremlin om een volk uit te roeien. Er stierven 3,5 miljoen Oekrainers !

Als gevolg van de Sovjet Bezetting aan het eind van de tweede wereldoorlog trad de Karpaten -Oekraine toe tot de Oekraiense SSR op 22 januari 1946. De verbroken ketting als symbool van bevrijding is mogelijk van korte duur gebleken.

 

Na de val van de USSR in 1992 werd Oekraine een onafhankelijke democratie.

zegelsoktober 007 SharpenAI FocusLangzaamaan met ups en downs richtte het land, zeker na de Krim Inname en het ontstaan van de zelfverklaarde volksrepublieken in de oostgebieden van Oekraine in 2014, zich meer en meer naar West
Europa tot toenemend ongenoegen van het Kremlin. Een zogenaamd grote militaire oefening aan de noord- en oostgrens resulteerde op 24 februari tot de huidige oorlog met al zijn wreedheden.
Door onverwacht hevige tegenstand van het Oekraiense volk, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de slechte ervaringen in de loop der tijd met Rusland, is de “ militaire operatie” vastgelopen

 

 

 

Helaas is een verdere escalatie nu gaande en kan ik niet anders  zegelsoktober 008 SharpenAI Focusdan dagelijks deze mensonterende bedreiging blijven volgen en hopen dat het Kremlin op enige wijze tot bezinning komt en het Oekraiense het Russische volk naast elkaar in vrede kunnen leven.

Aat Unkel

Meer Oekraïne

 

Bijna zeven weken na de Russische invasie heeft de Oekraïense post een postzegel uitgebracht met een duidelijke boodschap aan de Russen. Op de zegel is een Oekraïense soldaat te zien die zijn middelvinger opsteekt naar een oorlogsschip. Een speciaal, tegelijkertijd verschenen stempel toont de omtrek van het door de Russen veroverde Slangeneiland in de Zwarte Zee, met de eerste woorden van de zin ‘Russisch oorlogsschip, rot op.’

zegelbanner

logogeelshade 400

Sinds 1948

Postzegelvereniging Philatelica Rotterdam
KVK nummer 40348140.
ROTTERDAM

Vaste informatie bronnen :

Interessante links voor U :

Deze website is geheel volgens

     Europeese GDPR rules

Privacystatement 175

© Copyrights reserved  PV-PHILATELICA ROTTERDAM

Lees:  AlgemeneVoorwaarden       Leveringsvoorwaarden & Condities     PrivacyStatement           Aanmelden als Lid        Contact& Informatie         Webdesign by Madstudio